ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Άδεια ειδικού σκοπού: Να μην χρησιμοποιείται η άδεια άνευ αποδοχών

Μετά από ερωτήματα που τίθενται στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Α. Γονείς παιδιών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή έχουν σοβαρή αναπηρία

Προκειμένου για εργαζόμενους γονείς παιδιών τα οποία ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου για νόσηση από τον κορωνοϊό covid-19 ή έχουν σοβαρή αναπηρία άνω του 70% με απόφαση ΚΕΠΑ και εκ του λόγου αυτού δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία αλλά παρακολουθούν εξ αποστάσεως εκπαίδευση για το τρέχον σχολικό έτος διευκρινίζεται ότι οι διατάξεις και οι εγκύκλιοι αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με την άδεια ειδικού σκοπού τυγχάνουν εφαρμογής και στην δική τους περίπτωση, ανεξαρτήτως του κλάδου απασχόλησής τους.

Β. Περί χορήγησης της άδειας έπειτα από έκδοση αιτιολογημένης απόφασης

Τα ανωτέρω τυγχάνουν εφαρμογής και στις περιπτώσεις που προβλέπεται ότι η χορήγηση της άδειας γίνεται έπειτα από έκδοση αιτιολογημένης απόφασης του αρμόδιου οργάνου διοίκησης ή νόμιμης εκπροσώπησης του φορέα στον οποίο εργάζονται οι γονείς, ενώ κατά την έκδοση της ανωτέρω απόφασης θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες των οικογενειών της προηγούμενης παραγράφου και η άδεια θα πρέπει να χορηγείται κατά προτεραιότητα.

Παράλληλα, κατά την προαναφερόμενη διαδικασία θα πρέπει επίσης να δίνεται προτεραιότητα στις αιτήσεις των μονογονέων και ιδιαιτέρως των δικαιούχων της άδειας των μονογονεϊκών οικογενειών του άρθρου 7 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 2002-2003, χήρων και άγαμων γονέων που έχουν την επιμέλεια του παιδιού.

Σημειώνεται τέλος ότι η θέσπιση της ανωτέρω διαδικασίας για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού σε δραστηριότητες και τομείς της οικονομίας που έχουν ιδιαίτερη σημασία προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας που έχουν δημιουργηθεί, λόγω του φαινομένου του COVID -19, δεν θα πρέπει να εμποδίζει την εξυπηρέτηση των ιδιαίτερων αναγκών αυτών των οικογενειών και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει οι ανωτέρω εργαζόμενοι οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης του δικαιώματος αυτού να καταφεύγουν σε άδεια άνευ αποδοχών η οποία ούτως ή άλλως στερεί την επιχείρηση από ανθρώπινους πόρους, με δυσμενείς για τους ίδιους τους εργαζόμενους συνθήκες. Ως ακολούθως, η χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών ως εναλλακτική της χορήγησης της άδειας ειδικού σκοπού, εφόσον ο εργαζόμενος πληροί τις προϋποθέσεις χορήγησης της εν λόγω άδειας, δεν συνάδει με τον σκοπό της θέσπισης της ως άνω διαδικασίας.

ΠΗΓΗ : www.dikigorosergatologos.gr

Απαλλάσσονται οι εργαζόμενοι και ο εργοδότης από τις υποχρεώσεις τους σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών, όπως έντονες καιρικές χιονοπτώσεις;

Ακραία καιρικά φαινόμενα που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν ακόμα και με μέτρα άκρας επιμέλειας είναι δυνατόν να απαλλάξουν τις μέρη από τις υποχρεώσεις τους.

Από την πλευρά του εργοδότη, τέτοια φαινόμενα συνιστούν ανωτέρα βία, επομένως δικαιολογούν τη μη αποδοχή εργασίας και τον απαλλάσσουν από την καταβολή μισθών.

Από την πλευρά των εργαζομένων, οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες αποτελούν σπουδαίο λόγο που τους απαλλάσσει από την παροχή εργασίας, δεν τους στερεί όμως τις αποδοχές τους.

Χάριν της εύνοιας υπέρ των εργαζομένων, υπερισχύει η ρύθμιση κατά την οποία αυτοί απαλλάσσονται από την παροχή εργασίας, ενώ ο εργοδότης εξακολουθεί να τους καταβάλει μισθούς.

ΠΗΓΗ : www.dikigorosergatologos.gr

Τι ισχύει με την άδεια αιμοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα;

Στο άρθρο 68 του Ν.4554/2018 ορίζεται ότι:

 

“Ο εργαζόμενος ο οποίος ανταποκρίνεται σε πρόσκληση από υπηρεσία αιμοληψίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης ή μετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία, καθώς και ο εργαζόμενος που προσέρχεται σε οποιοδήποτε κέντρο αιμοληψίας με δική του πρωτοβουλία για να προσφέρει αίμα, δικαιούται ειδικής άδειας απουσίας με πλήρεις αποδοχές, μόνο για την ημέρα της αιμοληψίας”.

Ο εργαζόμενος σε κάθε περίπτωση οφείλει να προσκομίσει στον εργοδότη σχετική βεβαίωση του νοσηλευτικού ιδρύματος, στο οποίο πραγματοποιήθηκε η αιμοληψία.

Η ίδια ως άνω άδεια χορηγείται και στην περίπτωση λήψης αιμοπεταλίων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση της ειδικής άδειας στον εργαζόμενο,

η οποία προκύπτει από τη συμμετοχή του σε οποιαδήποτε εκ των άνω περιπτώσεων αιμοληψίας, είναι η έγκαιρη ενημέρωση του εργοδότη τουλάχιστον πέντε (5) εργάσιμες ημέρες προ της τέλεσης της αιμοληψίας, εκτός των περιπτώσεων κάλυψης έκτακτης ανάγκης. Εξαιρετικά και μόνο σε περιπτώσεις ταυτόχρονων αιτημάτων εργαζομένων για χρήση της ειδικής άδειας, ο εργοδότης δύναται σε συνεννόηση με τον εργαζόμενο και ανάλογα με το πρόγραμμα εργασίας του και τις ανάγκες της επιχείρησης, να προχωρήσει στη χορήγηση της εν λόγω άδειας το αργότερο μέσα σε διάστημα δέκα (10) ημερών από την ημέρα τέλεσης της αιμοληψίας.

Ο εργαζόμενος δύναται να κάνει χρήση του δικαιώματος της ειδικής άδειας αιμοληψίας κατά το μέγιστο δύο (2) φορές ετησίως.

ΠΗΓΗ : www.dikigorosergatologos.gr