ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Άμεση ανάγκη για αιμοπετάλια

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αθήνα, 11 Ιουλίου 2023

Άμεση ανάγκη για αιμοπετάλια

 

Συνάδελφοι,

 

Σας ενημερώνουμε πως συνάδελφός μας έχει άμεση ανάγκη για αιμοπετάλια. Παρακαλούμε για την ανταπόκρισή σας, ως ένδειξη συναδελφικότητας, αλλά και σημαντικής κοινωνικής προσφοράς.

Οι ενδιαφερόμενοι που δεν έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε διαδικασία αιμοδοσίας αιμοπεταλίων πρέπει να γνωρίζουν τα παρακάτω:

  • Η αιμοπεταλιοαφαίρεση είναι μια ειδική διαδικασία αιμοδοσίας που σας επιτρέπει να προσφέρετε μόνο ένα στοιχείο του αίματος σας, τα αιμοπετάλια. Στο αίμα μας υπάρχει περίσσεια αιμοπεταλίων και πολλά από αυτά μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς καμιά παρενέργεια στο δότη. Τα αφαιρεθέντα αιμοπετάλια αποκαθίστανται μέσα σε λίγες μέρες.
  • Η όλη διαδικασία είναι απλή, ασφαλής και μοιάζει πολύ με τη συνήθη διαδικασία της αιμοληψίας. Δεν είναι επώδυνη, όμως διαρκεί 1-2 ώρες, είναι ο απαιτητός χρόνος για να διαχωριστούν και να συλλεγούν τα αιμοπετάλια από τα άλλα στοιχεία του αίματος. Δεν υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης, δεν πέφτει ο αιματοκρίτης, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος ζάλης ή λιποθυμίας ούτε κίνδυνος σιδηροπενίας.
  • Η λήψη γίνεται σχεδόν πάντα στο Νοσοκομείο που νοσηλεύεται ο ασθενής, και κατά το δυνατό λίγες ώρες πριν χορηγηθούν. Τα αιμοπετάλια δεν συντηρούνται επί πολλές ημέρες, ούτε μεταφέρονται εύκολα από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.
  • Για να γίνετε αιμοπεταλιοδότες πρέπει να είστε απολύτως καλά στην υγεία σας, να μην έχετε υπερβεί το 50ό έτος της ηλικίας σας και να έχετε ήδη δώσει αίμα έστω και μια φορά.

Οι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αθ.Αντεριώτη (τηλ.2160021426 – κιν.6943219134) ώστε να ενημερωθείτε για τα στοιχεία του ασθενούς και για το νοσοκομείο στο οποίο θα απευθυνθείτε.


 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΝΤΕΡΙΩΤΗΣ                ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΙΑΦΛΙΑΚΑΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *